Leta i den här bloggen

lördag 11 april 2020

#63RD: Vill du undvika fukt mellan tårna och samtidigt få tillbaka styrkan i dina fötter?


Såhär i påsken och corona-tiden kan det kännas svårt att hålla igång träningen på gymmet. En träning som du kan göra, och som oftast glöms bort, är träningen för den kroppsdel som håller upp dig. Jag pratar givetvis om dina fötter. När du går, springer, sitter, böjer dig, reser dig och så vidare så belastar du dina fötter med olika muskler. Hur ofta tränar du dina fötter utan att enbart belasta dem? Jag har då aldrig sett någon maskin på gymmet som påminner mig om att träna mina fötter. Så länge de är inbäddade i ett par skor så skadas ju inte. Eller? Det är kanske där de får mest stryk. Träna upp dina fötter och känn styrkan växa i dem. Dina fötter kommer att tacka dig.



En enkel övning för just dina fötter är att spreta på dina tår. Rulla runt med dina fötter i luften och känn skillnaden från instängdhet till frihet. Köp en trigger- eller golfboll och massera dina fötter cirka fem minuter per fot per dag. Där det känns mest, lägg tryck där och låt smärtan flöda iväg. För vad du gör nu är att du frigör smärtor och andra stela partier i din fot som du annars skulle få skador av senare. Dina fötter behöver kärlek och massage. Om du kan ge övriga kroppen massage, glöm då inte dina fötter.

(Precis varit ute på en löprunda)


Dagligen använder jag strumpor av märket Injinji, så kallade tåstrumpor. Dessa är inte bara oerhört bekväma utan de hjälper mig även att spreta på mina tår. Något som vanliga strumpor inte kan. Injinji-strumporna hjälper även till att få tillbaka styrkan i mina fötter samt så att jag undviker fukt mellan tårna. Genom att separera tår som annars kan pressas nära varandra så riskerar vi inte längre fukt, svamp, liktornar mellan tår, skav, felställningar, passivitet, inklämdhet och odörer.


Känns detta spännande så rekommenderar jag att införskaffa ett par strumpor av märket Injinji (De finns hos Freefoot). Tänk på att successivt bygga upp dina fötter. De är inte bekväma med tåstrumpor från början för att… ja, du förstår nog själv (för att vi har klämt in våra fötter i trånga skor utan frihet). Börja med att ha på strumporna 1 timme per dag. Gå runt i dem och känn efter hur det känns. När du känner dig redo ökar du till 2 timmar, därefter 3 osv. Glöm inte att smörja in dina fötter mellan varven och ge dina fötter näring och behag.



Till sist får jag önska alla en Glad Påsk!

Trevliga fothälsningar från Umeå

/Rickard Dahlgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar

#64RD: Addict - Den funktionella skon

Addict - Den funktionella skon Det var i april tidigare i år som jag först fick höra talas om den sko som skulle revolutionera ...