Leta i den här bloggen

fredag 17 augusti 2018

#41: Tema Återhämtning och förberedelser ur ett löparperspektiv




En av många viktiga aspekter som jag lärt mig från grunden av min löparkarriär är min återhämtning. Det är också en faktor som spelar roll för vilken idrott, sport eller aktivitet du utför. Återhämtningen blir alltså A och O för att den träning du precis utfört ska gälla. Jag minns tillbaka när jag studerade idrottsvetenskap i Umeå. Under en månad prövade jag att genomföra gruppaktiviteter kombinerat med löpning fem timmar per dag. Sju dagar i veckan. I en månad. Resultat? Ingen ökad muskelmassa på grund av lågt intag av energi, kolhydrater, fett, protein osv. Tröttheten tvingade mig att vila några veckor och jag åkte även på hälseneinflammation under en kortare period. Klicka på länken för att läsa hela inlägget HÄR.


Tidigare i veckan befann jag mig på en workshop i Freefoot-butiken på Vegagatan 54 där företaget hade bjudit in tre aktörer med tema på återhämtning. På Facebook hade intresset för denna föreläsning blivit enorm och trots att alla inte dök upp i verkligheten som av intresse på Facebook så var det ändå fullsatt i butiken. Mycket roligt att se så många nya ansikten. Först ut berättade Scott Webster från Webster Massage om grundläggande statistik och fakta vad som händer med kroppen när den springer i ett par dämpade skor och den smärtan som kan åstadkomma. Scott gick även djupare in i kroppen och förklarade bland annat om muskelstruktur och faschia. För den som inte hade kunskapen om ämnet sedan tidigare så var detta mycket bra information på så kort tid. Lite senare gav vi oss alla ut på en löparrunda till Slottskogen där Scott visade övningar med fokus på att förebygga skador och smärta.


Efter Scott presenterade Jonna från We know health grundläggande fakta om kost och träning med fokus på uthållighetsträning. Mycket bra synvinklar och matnyttig kunskap. Jonna tog även upp hur löparen kan tänka med kolhydratladdning inför lopp samt kosttillskott. Hon poängterade att det är upp till varje individ vilka kosttillskott den stoppar i sig och hur de kan hjälpa träningen. Särskild vikt av att känna till kan vara att kolla upp studier om tillskottet, vad det innehåller, vilka som ligger bakom studien och så vidare. Med i företaget finns även Daniel som inte var med vid presentationen men desto mer vid minglet efteråt.


Efter löparrundan med Scott Webster bjöd Hero Deli på oerhört nyttig fika. Nom nom nom! Önskar ni göra en beställning och/eller vill veta mer om företaget, klicka HÄR. Workshopen blev enligt mig en succé då vi åskådare fick med oss mängder av nyttig information hem och samtidigt fick chansen att prova skor. Magnus som höll i hela workshopen hade fullt upp att hjälpa så många som möjligt hela kvällen. Sist men inte minst kan jag även rekommendera den som vill lära sig mer om rörelseträning att höra av sig till Maria Welin som finns numera vid Freefoot Göteborg och där tar hand om rörelseträningen.

söndag 5 augusti 2018

#40: Podcast - Vår tids kunskapskälla


Efter flera olika utbildningar, kurser och mängder kunskaper rikare från bland annat Freefoot och Born To Run inom barfotalöpningens ädla konst känner jag mig mer trygg med mitt val av skor än någonsin. Samtidigt som jag är tacksam för det jag lärt mig så planerar jag inte att stanna där utan att lära mig mer genom olika externa kanaler. En sådan kanal är podcast. Då podcast, eller poddar som jag kommer kalla dem i inlägget, har funnits länge så har jag varit aningen trög på att upptäcka tjusningen med mediaformatet. 


Bildresultat för podcast


Genom att jag själv kan välja vad jag vill lyssna på och lära mig mer om så känner jag att poddar ger oss kunskaper om det vi är intresserade utav. Inte en massa reklam, musikstycken som varar 10-15 minuter mellan varje diskussion. Det är en fantastisk kunskapskälla och inte desto mer suverän radio när jag är ute och går promenad eller springer en lång löprunda. Jag håller mig på spåret och blir desto mer fokuserade tack vare poddens innehåll.


Vi kan alla välja olika forum att intressera oss i. Flera önskar läsa sig till kunskap av intresse medan  andra kanske vill se/känna/uppleva kunskap. Personligen brukar jag tycka det är fascinerande att jämföra folks semestervanor. När mina föräldrar var unga och befann sig på semester skulle varenda kotte ligga på stranden och sola. Aktivitet fanns inte på dagsagendan. Eller tja, möjligen för att gå och hämta tidningen eller drickan. 

Idag så finns det tusentals olika träningsformer vid semesterparadis runt om i världen. Detta kan delvis bero på att vi har mera stillasittande arbeten idag som inte kräver lika aktivt arbete som förr. Så när aktiviteter idag har blivit en gemensam sak för varje semesterfirande – ja, då kanske vi tar tiden för att lära oss kunskap genom den som står i bokhyllan. Här kommer poddar in som ett perfekt förslag som enkelt kan kombineras ihop med träning/aktivitet och som förenar både nytta (kunskap) med nöje (aktivitet).

Tyvärr finns det inget stort urval av poddar med fokus på barfotalöpning. Visst, det har gjorts några försök, men alltså inga långkörare. Är det så att det är svårt att skriva om barfotalöpning eller används en annan term för samma ämne? Jag har bland annat lyssnat på Barfotapodden (Länk till hemsidan för podden hittar du här) och Löparpodden. Då jag vill fortsätta utöka mitt kunskapsområde bör jag leta vidare efter nya och intressanta poddar att njuta av vid nästa aktivitet.

#64RD: Addict - Den funktionella skon

Addict - Den funktionella skon Det var i april tidigare i år som jag först fick höra talas om den sko som skulle revolutionera ...