Att springa är en frihet för mig. Utan löpningen hade jag känt mig instängd, isolerad från omvärlden. Tack vare löpning kan jag komma ut i naturen och känna mig fri. Det var precis vad jag fick uppleva idag. Fri löpning.
Att springa är inte så svårt. Sätt ena foten framför den andra och öka takten tills att du når din optimala kapacitet. Genom flera år av mitt liv har jag sprungit med statisk-beroende mekanismer för att få en överblick hur det går för mig under och efter löpningen. (Löpar)Klockan har jag använt otroligt mycket som min bundsförvant i löpspåren. Med klockan har jag kunnat avgöra hur fort jag sprungit, hur fort jag antas springa och hur fort jag behöver springa för att nå vissa mål. Idag lade jag undan klockan och sprang jag utan tid men med mer frihet.
Jag valde en tid, 30 minuter. Satte en timer och gav mig ut. Målet var att förstå hur kroppen påverkas utav löpning genom att springa. Bara springa. Det handlar om löpning som fokuserar på mindfulness. Detta begrepp innebär för mig en medvetenhet om min kropp och hur den fungerar. För flera år sedan provade jag på denna form genom att sitta på en stol med ryggen fri från ryggstödet och försöka komma in i mig själv under 15 minuter. Vad tror ni hände? Jag somnade – men sov i alla fall väldigt skönt där jag satt. Där kände jag att mindfulness inte var något för mig. När jag nu, flera år senare, använder mindfulness i löpningen hände något.
Jag blev mer och mer varse om mig själv, vad som hände i min kropp under löpningen och hur min kropp arbetade för att komma fram. Särskilt upptäckte jag att när det blev kämpigt så spände jag axlarna och det blev givetvis tyngre. Detta ledde till att jag ibland sprang hukande framåt. Jag testade att luta mig mer bakåt och sträcka upp bröstet vid de tyngre partierna och löpningen blev mycket lättare. En rak hållning ger alltså resultat. En annan sak jag upptäckte var att när jag kom i en nerförsbacke så bromsade jag in och känningar i vaderna framträder och spänner i 2-3 kilometer. På tal om detta så läste jag idag ett stycke ur boken Tread Lightly – Form, footwear, and the quest for injury-free running av Peter Larson och Bill Katovsky (rekommenderar den starkt). Stycket löd:
”If the foot hits the ground ahead of the knee, the leg will be too straight and will act as a brake instead of an accelerator. The entire body will be severely jolted with each stride. This creates fatigue, pain, and possibly eventual injury.” (p.192)
Hyfsat översatt så kan benet fungera som en broms istället för fartökning om foten slår i marken framför knät och detta kan ge smärta och skador. När jag sprang nerför idag så bromsade jag in automatiskt. I stället skulle jag kanske ha böjt mer på benen för att skapa en pågående löpning utan broms eller stopp. När jag hörde min mobil tuta visste jag att 30 minuter hade passerat. Jag kände att jag, enbart under detta första tillfälle, hade lärt mig mycket om min kropp.
Att förstå sin kropp och löpning är ett viktigt steg i rätt riktning mot en medveten löpning. Att springa utan klocka är en frihet. Att springa för att bara springa är en utveckling i mina ögon. Det är något jag bör göra oftare.
|
Leta i den här bloggen
måndag 28 augusti 2017
#16: Medveten löpning
tisdag 22 augusti 2017
#15: Ljuset i tunneln
Jag brukar jämföra med mig själv. Det är rent ut sagt onödigt att jämföra med andra då de kan vara på en helt annan nivå än mig själv och varför ska jag då ägna min tid åt att vara avundsjuk eller mallig för deras prestation. Jag bestämmer över min kropp och min utveckling. När jag exempelvis uppdaterar mitt träningsflöde här på funbeat och även länkar till facebook är det inte av ondo jag gör detta. Jag loggar min träning för att jag själv ska komma ihåg vad jag har genomfört och att jag klarar av att prestera detta, av mig själv. Det är inte för att titta ner på andra eller avreagera andra från att träna. Min förhoppning är att andra kan bli motiverade av det jag åstadkommer och därefter fortsätta utveckla sig själva.
Övning ger färdighet är ett talesätt som har varit med mig genom livet. Just idag kändes det verkligen så. Väl på FreeFoot i Göteborg (Vegagatan 54) gick min coach Martin igenom min kroppsutveckling och böjde den åt alla möjliga håll för at sedan konstatera att det har skett en positiv utveckling sedan starten av djupanalyserna. Det går framåt, vilket jag var jätteglad att höra. Att varje del av träning jag gör hemma (så ofta jag hinner) ger resultat är bevis på att det fungerar – och att jag ska fortsätta med det. Även om jag själv inte märkt någon skillnad under tiden så är det skönt när Martin nämnde det. Det ger mig motivation att fortsätta på denna väg jag börjat gå och se vart den leder mig.
En av alla de sakerna jag lärde mig idag var att kroppen vet att den kan utvecklas. Detta kan låta diffust men låt mig förklara. Stå rakt med benen ihop och armarna avslappnade längs kroppen. Sträck dig nu ner med raka ben och försök att röra golvet. Svårt? Lätt? Känns det lätt så kan jag bara gratulera. För mig är det svårt, jag har aldrig varit vidare flexibel och har väl aldrig trott att jag skulle kunna lyckats. Att jag dessutom tränat friidrott i tio år bör ju ha gjort min kropp mer flexibel. Martin berättade att det är svårt för kroppen att förstå vad den ska göra om inte alla delar är med i rörelsen. Genom att aktivera alla vitala delar i denna mekanism så säger du till kroppen att alla får vara med och delta. Då lyssnar kroppen. Kroppen vet att den kan utvecklas om du aktiverar de delarna som ska vara med. Precis detta hände med min kropp. Några olika övningar genomförde jag och när Martin sedan bad mig att göra om böjningen ner mot golvet, lyckades jag för första gången i mitt liv (!) sträcka mig ända ner! Så kul att det fungerar. Övning ger färdighet!
Mitt träningspass har också utvecklats. En del roliga, nya övningar har tillkommit och varje träningspass tar cirka 90 minuter – varje dag. Men det är inte det viktigaste. Från dag 1, när jag först fick uppleva och genomföra mina övningar upplevde jag smärta, stelhet och irritation över varför jag inte lyckades bättre. Jag som tränar hela tiden ska väl inte ha några som helst problem med några enkla övningar. Där fick jag så jag teg. Efter en vecka fick jag nya övningar och upptäckte till min förvåning att de första övningarna jag tidigare hade gjort nu kändes som en barnlek. Plötsligt hade jag utvecklat min flexibilitet och jag började se ett ljus i tunneln.
För varje dag som går blir detta ljus starkare och starkare. Ljuset symboliserar den dag där jag springer utan problem, med lätta härliga steg som känner underlagets ojämnhet och med en kropp som följer utan motstånd i min löpning. Att se ett ljus i tunneln är en viktig lärdom för mig. Den lär mig att inte jämföra mig med andra. Jag ser mitt ljus, andra har sina ljus i tunnlar och vi kan inte se varandras ljus. Alltså behöver vi sträva för att nå våra individuella mål och inte jämföra oss med andra. För att göra detta krävs övningar som hjälper till att utveckla kroppen och sinnet. Övning ger verkligen färdighet. Färdighet att lyckas nå ljuset i tunneln.
|
söndag 6 augusti 2017
#14: (Bar)Fotanalys
torsdag 3 augusti 2017
#13: Uppbyggnadsfas
Om en dryg vecka går mitt gymkort hos Arena Älvhögsborg ut. Det har varit en härlig tid i gymmet och särskilt på gruppträningar. Ibland längtar jag verkligen tillbaka just till gruppassen. Varför jag valt att avsluta mitt medlemskap handlar om att jag har ändrat fokus till den funktionella träningen som behövs för att bli en bättre löpare inom barfotalöpningen. Gymmet är ett perfekt ställe för de som vill träna upp sin kropp. Visst, det må vara ett ytligt ställe med muskelknuttar och wannabees, men var annars ska dessa människor tillbringa sin lediga tid (hihi)?! Alla maskiner och fria vikter finns där för människorna som vill bygga upp sina kroppar, hålla sig i form, eller arbeta med rehabträning. Under början på sommaren valde jag att avsluta kortet för att jag fick tillbaka motivation för löpningen igen. Den träningsformen hade jag haft ett uppehåll med under en period. När jag sedan började med barfotalöpning fick jag ett träningsschema av min coach Martin som innehöll funktionell träning och övningar där jag inte behövde använda några maskiner på gymmet. Saken var klar. Jag avslutade medlemskapet för att helhjärtat kunna satsa på barfotalöpningen.
Jag har tidigare tränat mycket funktionell träning. Däribland kan jag nämna TRX-banden som jag frenetiskt tränade med förra sommaren (2016). När det blev kallare framåt hösten lade jag in banden i väntan på varmare tider. Inom funktionell träning ingår även för mig att träna upp de delar av kroppens muskler där jag känner mig otränad. Mycket handlar om höftpartiet, men också balansen. Det bästa med funktionell träning är att du inte behöver finna dig inne på ett gym eller liknande anläggning. Du kan vara ute eller i hemmet. Det kostar inget (förutom om du vill lägga till någon utrustning, mer än så är det inte) så det är en perfekt träningsmöjlighet som inte tar plats och där du tränar upp din kropp utifrån din individuella förmåga. Tanken är för mig att köpa in en slackline, ett rep du fäster mellan två träd för att öva upp just balans. Någon som har erfarenhet av denna träningsform?
Balans har dock aldrig varit min starka sida. Jag har sprungit, tränat löpträning och löpstyrka. Balansen har följt med som ett tillägg – i fall jag skulle vilja så finns det övningar för den. Vid mitt senaste besök hos Free Foot fick jag ett nytt rörelseschema som jag ska utföras samtidigt som det tidigare schemat. Jag kallar det tidigare schemat för Träning 1 och det nya för Träning 2. Så första dagen Träning 1, andra dagen Träning 2 osv. Utöver dessa finns en form jag kallar för påbyggnadsövningar, eller Träning 2.5 med extraövningar jag kan utföra närhelst jag har tid. De nya övningarna fokuserar på ett mobilitetsmönster (rörlighetsmönster) där målet är att träna upp höftpartiets muskler respektive balansen i min kropp. När vi springer använder vi höftpartiet i vårt rörelsemönster för att ta oss framåt tillsammans med våra armar och ben. Det är ett parti jag sällan tränar men som jag nu kommer börja med. Tidigare idag gjorde jag mitt första träningspass med Träning 2 och Träning 2.5. Jag skulle ha börjat tidigare i veckan men på grund av jobb hinns det inte alltid med.
Jisses, vad det kändes. Muskler jag inte trodde jag hade började ta i och det var en pers att få klart hela programmet. Träning 2.5 kändes som en lekstuga i jämförelse. Det kommer bli intressant att se vart detta leder. I nuläget är jag i uppbyggnadsfasen. Frågan är i vilken fas jag befinner mig i om en månad?
|
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
#64RD: Addict - Den funktionella skon
Addict - Den funktionella skon Det var i april tidigare i år som jag först fick höra talas om den sko som skulle revolutionera ...
-
Vem är jag? Hej! Danne heter jag! Eller snarare Dan Bergman, en lagom rund och fet femtiåring som Karlsson på taket skulle säga. 178 c...
-
En kil är en pryl som hindrar två kroppar från att närma sig varandra. En kil kan man ha för att bräcka loss något från något annat. En k...
-
Hej – jag är ny här och ska snart lära mig gå! Det är faktiskt svårt att inte ryckas med av sköna miljöer, vackert väder och männis...