Leta i den här bloggen

onsdag 14 november 2018

#7 MB Fem tips och en bonus för trötta fötter


Fem tips för trötta fötter. Livet går i vågor men jag väljer att se det som en trappa!


Min fotresa är nu inne på vecka sju och det har gått upp och det har gått ner. I början - glad som en speleman - lärde jag känna mina nya punkter under fötterna, studsade fint och lätt, blev nästan utkastad från FreeFoot och lärde mig på samma gång det mentala värdet av en rak hållning! Sen kom träningsschema och strax därpå gnället. Tårna kved och såg ut som illa stoppade wienerkorvar, högerfoten och knäna bråkade ikapp. Till och med rumpan har varit med och protesterat och när "allting" gör ont så är livet på Fotresan inte lika skoj. För det går ju inte så snabbt framåt som önskat - och då får man backa lite. Men fortfarande intressant. För rör på sig gör det ju!
 Foto; Trapporna i Montmartre, Paris 2017.


Förstförsämring kallas det i andningsvärlden där jag kommer ifrån. Alla celler behöver syre för att hålla igång och allt i vår kropp behöver användas och röra på sig för att blodet som transporterar syret till cellerna ska nå fram. När vi anstränger oss utöver det vanliga märks det - och det är bra. Men det varken behöver eller ska göra ont för att stärka oss! Kroppen är klok och jag har lärt mig att  det är bättre att gå varsamt fram istället för att busa på och köra över kroppen. Jag förstår numera att "förstförsämring" helt enkelt är ett sätt för kroppen att hitta tillbaka, att berätta att något är på gång (som borde varit där för länge sedan)!  Ja, den hade förstås aldrig behövt stelna till om du och jag fortsatt att som barn springa med bara fötter, vigt klättrande och hoppande helt obehindrat. Orädd - för visst räknade vi  med att kroppen gjorde sitt jobb! Helt naturligt. Det är bara det att våra fötter liksom vår andning fick anpassa sig efter omgivningarna istället för tvärtom! Jag har nu blivit klok och backat i träning och låter kroppen återhämta sig - medan jag uppmärksammar den mjukt, kärleksfullt och tacksamt. Och har snygga sköna fotformade skor på fötterna vart jag går!

Jag har med mig många hjälpsamma råd när det gäller träning och återhämtning ifrån Medveten Andnings Anders Olsson men nu förstås alldeles speciellt ifrån min egen Fotcoach Åsa Rylander - en av FreeFoots coacher. Här kommer några som hjälpt mig:

1 - Var glad. Att fötterna/tårna/knäna gör ont är i regel inte farligt.

Du har bara lyckats hitta en punkt som behöver väckas till liv och tränas upp. Syret dras dit där man rör sig. Mitokondrierna i cellerna skapar energi - om de samtidigt har tillgång till syre. Så var glad, andas lugnt, lågt och rytmiskt - tänk så trevligt att din kropp nu får nytt liv! När du tränar gör det med glädje - när du avstår - gör det med samma glada inställning!

2 - Acceptera att det känns riktigt tungt ibland. 

I andningsvärlden talar vi om lågintensiv träning och det betyder för mig att inte överanstränga mig. (Det som jag var världsbäst på i decennier tills det kraschade.) Att låta näsan styra min ansträngning. Det jag inte kan göra utan att öppna munnen det gör jag inte. Tids nog kommer jag dit om jag fortsätter att låta näsan göra jobbet den är ämnad för. Samma med fötterna. Jag tillåter dem att njuta av färden och göra jobbet de är skapta till. Min Fotresa ska kännas bra - inte köra över fötterna bara för att jag tränat dem fel i massor av år. Fotresan är inte bara för huvudet - som ju alltid vill framåt till varje pris - men för fötterna och varje tå! Är fötterna ömma på något sätt - gå med extremt korta och lätta steg, råder Åsa!

3 - Fotbad med bittersalt/epsomsalt och bikarbonat. 

En balja lagom varmt vatten med salt och bikarbonat lindrar ömhet och ger fötterna möjlighet att ta in mer syre - som behövs för återhämtning! (Ett badkar med bikarbonat vet jag är ljuvligt stärkande - nästa gång jag känner mig trött eller öm i kroppen ska jag tillsätta epsomsalt! Man köper det på hälsokosten - bland annat från Body Store.)


4 - Lägg upp fötterna i högläge en stund varje dag/kväll. 

 När fötterna håller på att komma igång och hitta sina funktioner är det inte ovanligt att det onda/ömma/svullna flyttar runt i foten  - men också i  övriga kroppen! (Den är en enhet - vad än vissa har hävdat.) Kroppen kontaktar huvudet för att registrera att den är på g! Värt att fira - inte att oroa sig över! <3


5 - Välj ut några saker att inte göra och några att göra.

 T ex jag har vilat nu en vecka ifrån CorrectToes. De är underbara och hjälper mig att använda varje tå för bästa balans och styrka. Speciellt stortån. Men man ska vara förståndig och tänka på att behandla kroppen väl och inte överanstränga den. Var en klok chef så att den du styr över håller länge! Vad mer gör jag inte? Studsar inte (springer inte heller, förstås) - la ner styrketräningen helt - tillfälligt förstås, medan fötterna återhämtar sig. Det är ju inte hjärnan jag springer med så det är inte den som bestämmer här!



Och här kommer den omtalade bonusen:
Det jag gör förutom punkterna ovan är att massera och cirkla fötterna och tårna genom att föra dem hit och dit med händerna. Flätar in fingrarna - som beskrivet i tidigare blogginlägg. Och så dansar jag - med tårna. Ibland med gummiband ibland utan. På ena bilden lyfter jag stortårna på den andra trycker jag ner stortårna och lyfter de andra. 
   Bra övning men lite klurigt för det är lätt att man spänner sig någonstans. T ex i halsen, axlarna, käkarna... Använd andningen till att slappna av. Andas ut långsamt genom näsan medan du tränar tårna. (In genom näsan och uuuut igen. Den långsamma utandningen gör att blodkärlen i din kropp vidgar sig och du slappnar av.)  



Jag masserar också vaderna och låren emellanåt men borde göra det oftare Det hjälper nämligen mot ont i knäna! Masserar rumpan - fast jag inte alls tänkte på att den hade med saken att göra. Allt enligt Åsas tips och jodå, Åsa har så rätt. Min rumpa har ett problemområde som känns spänt och jag måste inte veta hur allt hänger ihop för att massera den. Jag är bara så glad att jag har en duktig coach som leder mig framåt på den här Fotresan. Här har du resten av inläggen med mina upplevelser: Madeleines Fotresa

Medan en resa pågår är det sällan som att gå på platta marken. Det går upp och det går ner - och man tänker att livet går i vågor. Så fort man kommit upp så är man obönhörligt på väg ner. Men Leslie Householder berättade vid något tillfälle att det finns ett annat sätt att se dessa livets vågor. Titta själv får du se vad du tänker. Här har du livet upp och ner och upp och ner... Eller kan man helt enkelt se det som att alla erfarenheter för en uppåt. Om man väljer det. Ditt val. Och mitt.

Är man på Fotresa är man alltid på väg men även andra resor har jag på gång. Nästa vecka skriver jag till dig ifrån USA!  Tills dess: Ha det så trevligt och lita på foten!

Med glada hälsningar, Madeleine



-------------------

Vill du läsa mer om varför det är bra att träna näsan ihop med tårna så är nog sidan om den viktiga balansen koldioxid och syre något för dig:  Medveten Andning.se - och här om hur man gör med en täppt näsa. Medveten Andning är grunden för min lilla slutna grupp på facebook Andningspuff - en liten daglig puff i rätt riktning!

Vill du höra mer om FreeFoot och Magnus Björkholm  - podden på Hälsohormoner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar

#64RD: Addict - Den funktionella skon

Addict - Den funktionella skon Det var i april tidigare i år som jag först fick höra talas om den sko som skulle revolutionera ...